Udruge članice

Zajednice kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije

Centar tradicijske kulture Varaždin

Centar tradicijske kulture „Varaždin“ nastao je spajanjem KUD-a „Varteks“ i FA „Varaždinski veterani“ krajem 2011. u želji za zajedničkim njegovanjem hrvatske tradicijske kulture u Varaždinu i šire.

Pročitaj više…

DFD "Sončece"

Dječje folklorno društvo "Sončece" Varaždin je prvo folklorno društvo u Varaždinskoj Županiji, registrirano radi isključivog okupljanja djece u dobi od 8 do 15 godina zbog učenja naših tradicionalnih pjesama i plesova.

Pročitaj više…

KUD "Anka Ošpuh"

Kulturno-umjetničko društvo "Anka Ošpuh" djeluje u Ludbregu od 1976. godine. 22 žene osnovale su tada folklornu grupu koja se sastojala samo od ženskih članica. Razvojem društva kasnijih godina osnivaju se tamburaška, dramsko-recitatorska i ritmička sekcija, a danas u društvu djeluje 9 sekcija s ukupno oko 150 članova.

Pročitaj više…

KUD "Beletinec"

Kulturno umjetničko društvo "Beletinec" osnovano je 2005. godine s ciljem promicanja i njegovanja narodnih pjesama, plesova i običaja žitelja općine Sveti Ilija.

Pročitaj više…

KUD "Cestica"

Kulturno umjetničko društvo Općine Cestica osnovano je 1998. godine. Broji sedamdesetak aktivnih članova, uzrasta od predškolaraca pa do umirovljenika, koji djeluju u nekoliko sekcija: folklornoj, tamburaškoj, dramskoj te pjevačkom sastavu «Križarice».

Pročitaj više…

KUD "Cvetlinski zvon"

Trenutno u društvu ima devetnaest članova. Društvo ima mješoviti zbor sa muzičkom pratnjom. 2007., 2008., 2009. društvo je nastupilo na Županijskoj smotri pjevačkih zborova u Varaždinu.

Pročitaj više…

KUD "Elizabeta"

Kulturno umjetničko društvo "Elizabeta" osnovano je 1996. godine s ciljem očuvanja promicanja i njegovanja narodnih pjesama, plesova i običaja žitelja općine Jalžabet.

Pročitaj više…

KUD "Hrvatskih Željeznica"

Kulturno umjetničko društvo Hrvatskih željeznica Varaždin osnovano je 1931. godine pod nazivom "Željezničarska glazba Varaždin".

Pročitaj više…

KUD "Ježek"

KUD ”Ježek” Beretinec ima 140-ak članova. Sastoji se od folklorne sekcije, tamburaške sekcije i ženskog vokalnog sastava.

Pročitaj više…

KUD "Juraj Lončarić"

Kulturno umjetničko društvo "Juraj Lončarić" Hrženica osnovano je 1987. godine, a jedan od osnivača bio je Juraj Lončarić po kojem je društvo kasnije dobilo i ime.

Pročitaj više…

KUD "Klaruš"

KUD "Klaruš" broji 118 članova, a sastoji se od četiri sekcije - folklorna, tamburaška, dramsko – recitatorska i etnografska sekcija.

Pročitaj više…

KUD "Klenovnik"

KUD Klenovnik osnovan je 2005. godine. U njemu trenutno aktivno sudjeluje 45 članova, što u Mješovitom pjevačkom zboru, što u Tamburaškom orkestru.

Pročitaj više…

Limena glazba Lepoglava

Limena glazba Lepoglava službeno je osnovana 1956. godine, iako začeci djelovanja sežu mnogo ranije čak od 1914. godine. Od tih davnih dana Lepoglava je grad izuzetne glazbene kulture, vrlo talentiranih i vrsnih glazbenika, sastavni dio života, ali i grad koji ima glazbenu budućnost.

Pročitaj više…

KUD "Ljuba voda"

KUD "Ljuba Voda" djeluje u općini Ljubešćica. Temelji ovog društva postavljeni su u prvoj polovici 20. stoljeća kada djeluje KUD „Seljačka sloga“.

Pročitaj više…

KUD "Mak"

Kulturno umjetničko društvo "MAK" Trnovec osnovano je 09.12.1998. godine sa ciljem njegovanja i očuvanja kulturne baštine svojeg zavičaja. U društvu djeluje 120 aktivnih članova.

Pročitaj više…

KUD "Marof"

Kulturno-umjetničko društvo "Marof" iz Novog Marofa osnovano je 1980. godine. U društvu djeluje folklorna sekcija s pomlatkom i veteranskom sekcijom, tamburaška sekcija s vokalnim solistom, te muška i ženska vokalna skupina. U rad društva je uključeno oko 120 aktivnih članova.

Pročitaj više…

KUD Općine Petrijanec

KUD Petrijanec je osnovano 1995. na inicijativu poglavarstva općine i načelnika gospodina Vladimira Kurečića, iako tradicija seže puno dalje u prošlost općine. Naime još davne 1907. osnovano je prvo KUD u Petrijancu.

Pročitaj više…

KUD "Remetinec"

Kulturno umjetničko društvo "Remetinec" iz Remetinca trenutno broji 70 članova koji djeluju u tamburaškoj i plesnoj sekciji, te sekciji za izradu rukotvorina.

Pročitaj više…

KUD "Rudolf Rajter"

Kulturno umjetničko društvo “Rudolf Rajter” osnovano je u Ivancu 1977.godine. Njegov pjevački zbor čini oko četrdeset i pet pjevača amatera koji svojom aktivnošću žele doprinijeti kulturnom razvoju svojeg Grada i svoje županije.

Pročitaj više…

KUD "Toplice"

Kulturno umjetničko društvo "Toplice" iz Varaždinskih Toplica utemeljeno je 29. prosinca 1980 godine pod nazivom KUD "Božena Smiljan", a sačinjavalo ga je pet sekcija: mješoviti pjevački zbor, tamburaški sastav, folklorni ansambl, racitatorska družina i ritmička grupa.

Pročitaj više…

KUD "Vidovec"

Kulturno-umjetničko društvo Vidovec osnovano je u ožujku 1995. na inicijativu nekoliko istinskih zaljubljenika u tradiciju i narodno blago vidovečkog kraja. Najvažniji razlog osnivanja KUD-a bio je prikupljanje, njegovanje i čuvanje narodne baštine vidovečkog kraja i bliže.okolice.

Pročitaj više…

KUD "Vila" - pjevački zbor

KUD "VILA" Varaždin osnovano je davne 1875. godine i od samih začetaka je uključeno u Savez hrvatskih pjevačkih društava. Nova osnivačka Skupština KUD-a "VILA" održana je 15. 10. 1997. godine i društvo od tada kontinuirano radi. Danas "VILA" broji 26 članova, uglavnom starije životne dobi.

Pročitaj više…

KUD "Vinica"

KUD "Vinica" djeluje od 1979. godine, u dvije sekcije, folklornoj i tamburaškoj, na očuvanju narodne baštine viničkog kraja. U svojem članstvu okuplja dvadesetak članova, uglavnom mladih kao i onih koji se osjećaju mladima.

Pročitaj više…

KUD "Voća"

Kulturno umjetničko društvo Donja Voća osnovano je 1998. godine, a nakon višegodišnje pauze ponovno je počelo djelovati početkom 2011. godine. Udruga broji 43 člana, a trenutno su aktivne plesna sekcija, muzička sekcija i sekcija izrade ručnih radova.

Pročitaj više…

KUD "Zavičaj"

KUD Zavičaj Sračinec započeo je svojim radom sa Mješovitim pjevačkim zborom, da bi iz godine u godinu dolazilo do osnivanja novih sekcija. Prvo tamburaške, pa folklorne i na kraju sekcije ručnih radova i izrade lepoglavske čipke.

Pročitaj više…

Limena glazba Sv. Martin

Limena glazba Sv.Martin iz Brezničkog Huma osnovana je sa ciljem očuvanja, promicanja i unapređivanja glazbene kulture na području Općine Breznički Hum, Županije Varaždinske i Republike Hrvatske.

Pročitaj više…

Obrtničko glazbeno društvo Varaždin

Obrtničko glazbeno društvo osnovano je 1938. godine kao sekcija pri tadašnjem Društvu zanatlija. Društvo ima 60 članova u mješovitom pjevačkom zboru i tamburaškom orkestru.

Pročitaj više…

"ARKA" Varaždin

Pjevačko društvo "ARKA" Varaždin, osnovano je 2009 godine s ciljem razvijanja i unapređenja vokalnog izvođenja pretežito duhovne glazbe kroz sudjelovanje u kulturnom i duhovnom životu grada, te promicanja komornog zbornog pjevanja.

Pročitaj više…

Mješoviti pjevački zbor "Podravina"

MPZ „Podravina“ je gradski zbor koji djeluje na području grada Ludbrega i njegove šire okolice. Kroz svoj bogati repertoar pjesama zbor njeguje glazbeni opus podravskoga kraja svjetovnu i duhovnu glazbu, te izvodi kompozicije domaćih i stranih kompozitora.

Pročitaj više…

Puhački orkestar grada Ludbrega

Uz prekide i nestalnosti kroz desetljeća, 1997. godine, utemeljen je današnji Puhački orkestar grada Ludbrega, kao udruga građana. Broji 40-tak glazbenika, nezaobilazan je i vrijedan kulturni ambasador grada i regije.

Pročitaj više…

DPGNO "Lompuš"

DPGNO "Lompuš" broji 62 člana u sekcijama - tamburaški zbor, folklorni ples, pjevački zbor i mali narodni sastav.

Pročitaj više…

Varaždinski folklorni ansambl (VFA)

Varaždinski folklorni ansambl osnovan je 1998. godine s osnovnom zadaćom očuvanja i prezentiranja narodnih običaja, plesova i pjesama, koristeći pri tom tradicijska glazbala i originalne autohtone kostime.

Pročitaj više…

Varaždinska glazbena udruga

Varaždinska glazbena udruga je neovisna i neprofitna organizacija koja djeluje s ciljem poticanja i razvijanja kulturno-umjetničkog izraza djece, mladeži i odraslih, promicanja i unapređivanja glazbene umjetnosti i stvaralaštva te povećanja kulturne kvalitete života područja na kojem djeluje.

Pročitaj više…

Varaždinski tamburaški orkestar

Varaždinski tamburaški orkestar je osnovan 2005. s idejom da se stvori reprezentativni gradski tamburaški orkestar koji će okupiti najbolje tamburaške glazbenike u Varaždinu.

Pročitaj više…

KUD ITAS Ivanec

Pročitaj više…

Vokalni ansambl "Sakcinski"

Pročitaj više…

Tamburaški orkestar "Biseri"

Pročitaj više…

KUD "Braća Radić"

KUD "Braća Radić" djeluje u tri sekcije - mješoviti zbor, folklor i tamburaški sastav

Pročitaj više…

KUD "Faringaši"

KUD "Faringaši" djeluje kroz tamburašku sekciju i etnološki muzej.

Pročitaj više…

KUD "Josip Genc"

Počeci djelovanja vezani su uz kazališnu družinu u okviru bivše Seljačke sloge, a kasnije kao sekcije KUD-a Franjo Sert Bednja. Djeluje u tri sekcije - dramska, folklorno-pjevačka i tamburaška.

Počitaj više…

KUD "Knegingrad"

Kulturno umjetničko društvo „Knegingrad" osnovano je 2003. godine s ciljem promicanja i njegovanja narodnih pjesama, plesova i običaja žitelja općine Gornji Kneginec.

Pročitaj više…

KUD "Lepoglavski pušlek"

Pročitaj više…

KUD "Salinovec"

KUD Salinovec je stalni sudionik županijskih smotri folklora, a 2010. godine je odabrano da predstavlja Varaždinsku Županiju i na državnoj smotri u Čakovcu.

Pročitaj više…

KUD "Stažnjevec"

Kulturno umjetnička udruga Stažnjevec je najmlađa udruga članica Zajednice. Organizator je Stažnjevačkih dana glume.

Pročitaj više…

KUD "Vindija"

Kulturno-umjetničko društvo "Vindija" Varaždin osnovano je u listopadu 1960. kao OKUD "Milica Pavlić-Kata" s ciljem okupljanja mladih na užem i širem području grada Varaždina na očuvanju folklorne baštine Hrvatske i hrvatskog naroda koji sada živi u drugim zemljama.

Pročitaj više…

Limena glazba DVD Bednja

Limena glazba Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bednja ima tradiciju staru 100 godina.

Pročitaj više…

DPNO "Maska"

Društvo „Maska“ je u ivanečkom kraju poznato po značajnoj ulozi u očuvanju narodnih običaja. Osnovano je 1994. godine kao nasljednik društva „Maska“ iz 50-ih godina prošlog stoljeća.

Pročitaj više…

Pjevački zbor župe Presvetog Trojstva

Zbor djeluje pod vodstvom dirigenta Antuna Kranjčeca. Zbor ima snimljenih 7 CD-a.

Pročitaj više…

Varaždinski Štigleci - dječji zbor

Pročitaj više…

Udruge članice u razdoblju 2003. - 2013.

Zajednica sada ima 49 članica. No u proteklih deset godina u Zajednici su bile još neke udruge, koje su nažalost ili prestale s radom ili su svoj rad stavile u mirovanje. Razlog tome je sigurno teška ekonomska situacija koja je zavladala zemljom, ali i nerazumijevanje lokalnih sredina za teškoće s kojima se susreću kulturno umjetnička društva u svom radu.

Pročitaj više…